Οδηγός

   Η Τήλος, ένα από τα νησιά των Δωδεκανήσων βρίσκεται βορειοδυτικά της Ρόδου. Το Μεγάλο Χωριό αποτελεί την πρωτεύουσα με 500 περίπου μόνιμους κατοίκους.
   Κατοικήθηκε περίπου στα 8000-7000 π.Χ. όπως μαρτυρούν τα μοναδικά παλαιοντολογικά ευρήματα των προϊστορικών μικρών ελεφάντων, που βρέθηκαν στο σπήλαιο Χαρκαδιό.
   Τον 5ο αι. π.Χ. έγινε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας και μέχρι να περάσει στα χέρια των Ρωμαίων παρέμεινε εξαρτημένη από τη Ρόδο.
   Οι Ιωαννίτες Ιππότες κατοίκησαν στην Τήλο όπως και στη Ρόδο αλλά το 1522 η οθωμανική αυτοκρατορία πήρε τα ηνία στην εξουσία του νησιού.
   Το 1948 ενώθηκε με την Ελλάδα μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.


Παραλίες :

Η Έριστος με χρυσαφένια άμμο, τα Λιβάδια ιδανικά για οικογένειες, η παραλία του Αγ. Αντωνίου με το βραχώδες έδαφος, Η Πλάκα με τα αρμυρίκια και η Σκάφη, το Θολό και ο Άγιος Σέργιος που είναι προσβάσιμες μόνο με τα καΐκια που ξεκινούν από τα Λιβάδια

Αξιοθέτα:

Το Μουσείο της Τήλου, το Κάστρο των Ιπποτών, το Κάστρο της Αγιοσυκιάς του 15οθ αιώνα, το Σπήλαιο Χαρκαδιό, τα Μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα, του Ταξιάρχη και του Αγίου Αντωνίου, το Εκκλησάκι της Παναγιάς της Πολίτισσας, η Εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκισσας.

Μετακίνηση:

Με πλοίο από τον Πειραιά ή μέσω Ρόδου και των γύρω νησιών. Εναλλακτικά, αεροπορικώς μέχρι τη Ρόδο κι από εκεί με το Tilos Sea Star